Skip to main content

Vanwege het groeiende tekort op de IT-arbeidsmarkt, kijken steeds meer Nederlandse organisaties naar het buitenland voor technisch talent. In Zuid-Afrika zijn er veel hoogopgeleide IT-professionals die graag hun carrière in Nederland willen voortzetten. Wij informeren u graag over de mogelijkheden en hebben alvast een aantal veelgestelde vragen op een rij gezet.

Waarom zou ik talent werven uit Zuid-Afrika?

In Nederland is er een toenemend tekort aan goede IT-professionals in onder andere softwareontwikkeling en cloud engineering. Via onze vestiging in Zuid-Afrika hebben wij toegang tot een groot netwerk van professionals. Zij willen graag hun carrière opbouwen en internationale ervaring opdoen in Nederland.

Naast hun hoge opleidingsniveau hebben de meeste van hen werkervaring bij gerenommeerde IT-bedrijven in Zuid-Afrika. We testen alle kandidaten op vaardigheden en kennis, zodat we zeker weten dat zij over de benodigde competenties beschikken. Een belangrijk voordeel is de taal. Alle professionals spreken vloeiend Engels, vaak als moedertaal. Ongeveer de helft spreekt ook Afrikaans, wat sterk op het Nederlands lijkt, wat het voor hen makkelijk maakt om onze taal te leren. Velen hebben Nederlandse roots en familieleden, waardoor ze onze cultuur begrijpen en zich snel thuis voelen.

Welk proces moeten werkgevers doorlopen als zij een Zuid-Afrikaan willen aannemen?

Klipspringer neemt het hele proces uit handen. Wij helpen de Zuid-Afrikanen met de inschrijving, de volledige relocatie naar Nederland, en ondersteunen uw organisatie bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) procedure.

Voor een verblijfsvergunning moet een kennismigrant jonger dan 30 jaar minimaal €3.909 bruto per maand verdienen. Voor kennismigranten van 30 jaar en ouder is het looncriterium €5.331 bruto per maand. Sommige Zuid-Afrikaanse kandidaten hebben al een Europees paspoort en hebben geen visum nodig.

Werkgevers moeten ook rekening houden met de 30%-regeling. Deze regeling biedt belastingvoordelen aan kennismigranten die naar Nederland verhuizen voor een specifieke functie. Als aan de voorwaarden is voldaan, kan de werkgever 30% van het salaris belastingvrij vergoeden. Deze belastingvrije vergoeding wordt gezien als compensatie voor de kosten die de werknemer heeft door buiten zijn of haar thuisland te werken.

Meer informatie

Meer informatie over het aannemen van Zuid-Afrikaanse IT-professionals? Neem dan contact op met Floris Ariens via floris@klipspringer.

Relevante documenten:

error: If you would like a copy or document, please let us know via contact@klipspringer.nl and we will accommodate you!